לתוכן מרכזי
x

ברוכים הבאים לאיגוד האורתופדים בישראל

כניסה לחברי וחברות איגוד

חברי וחברות האיגוד מוזמנים/ות להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד


אינך חבר/ת איגוד?

אם אינך חבר/ה באיגוד אנחנו מזמינים אתכם ואתכן לקבל מידע בתחום הרפואה האורתופדית ולחפש רופאים ורופאות בתחום או להצטרף אלינו

כניסה לאתר >

  ניתוח לשברי אולקרנון במבוגרים: תוצאות מחקר רנדומלי מבוקר

מאת פרופ' גיא רובין מנהל היחידה לכירורגיה של היד במרכז הרפואי העמק, עפולה

Surgery for Olecranon Fractures in the Elderly (SOFIE): Results of the SOFIE Randomized Controlled Trial.


רקע: הנטל הכספי והמשאבים של ניהול שברים באולקרנון בקרב קשישים צפוי לגדול עם הזדקנות האוכלוסייה. ישנן ראיות מוגבלות המנחות את בחירת הטיפול בקבוצה זו. מחקר זה נועד לקבוע אם טיפול ניתוחי בשברי אולקרנון עם תזוזה בחולים קשישים מספק תוצאות תפקודיות טובות יותר לאחר 12 חודשים בהשוואה לטיפול לא ניתוחי.

שיטות: ניסוי אקראי מבוקר פרגמטי רב-מרכזי נערך ב-24 בתי חולים באוסטרליה ובניו זילנד. נכללו חולים בגילאי ≥75 שנים שהציגו שבר אולקרנון חריף (תוך 14 יום), עם תזוזה, סגור ומבודד. הטיפול הניתוחי כלל שחזור וקיבוע באמצעות קירשנרים וסרקלאג' או קיבוע בפלטה. הטיפול הלא ניתוחי כלל מתלה לנוחות ותנועה מוקדמת כפי שנסבל. התוצא העיקרי היה ציון המוגבלות של הזרוע, הכתף והיד (DASH) לאחר 12 חודשים. תוצאות משניות היו ציון DASH לאחר 3 חודשים וכאב, איכות חיים, ציון ביצועי מרפק מאיו (MEPS), טווח תנועה פעיל של המרפק ושיעור סיבוכים לאחר 3 ו-12 חודשים. הנתונים נותחו על סמך עיקרון הכוונה לטיפול, עם ניתוחי רגישות באמצעות קבוצות מטופלות.

תוצאות: 60 משתתפים חולקו באופן אקראי, 27 לקבוצה האופרטיבית (גיל ממוצע וסטיית תקן [SD], 83 ±-5.8 שנים; 22 [81%] נשים) ו-33 לקבוצה הלא ניתוחית (גיל ממוצע, 82 ±-4.5 שנים; 23 [70%] נשים), ללא הבדל משמעותי במאפייני הבסיס. לא היה הבדל מובהק (הפרש ממוצע, -6.6; רווח בר-סמך 95% [CI] = -14.9 עד 1.8; p = 0.12) בציוני ה-DASH הממוצעים לאחר 12 חודשים (התוצאה העיקרית) בין הקבוצה האופרטיבית (12.3 ± 14) לבין הקבוצה הלא ניתוחית (18.9 ± 18). למרות שיישור אקטיבי של המרפק הייה טוב משמעותית בקבוצה הניתוחית לאחר 12 חודשים, אף תוצאה משנית אחרת לא הייתה שונה באופן משמעותי בין הקבוצות לאחר 12 חודשים.

מסקנות: המחקר לא מצא הבדל משמעותי בציוני DASH לאחר 12 חודשים בין הקבוצה הניתוחית לקבוצה הלא ניתוחית. ממצא זה תומך בטיפול לא ניתוחי כאופציה סבירה לשברי אולקרנון יציבים עם תזוזה בחולים קשישים.

 

למאמר המלא


Joshi MA, Le M, Campbell R, Sivakumar B, Limbers J, Harris IA, Symes M. Surgery for Olecranon Fractures in the Elderly (SOFIE): Results of the SOFIE Randomized Controlled Trial. J Bone Joint Surg Am. 2025 Mar 5;107(5):452-458.
 

SLATECH - פיתוח אתרי אינטרנט ופורטלים ארגוניים המערכת פותחה על ידי חברת